AI-app kan effect voeding op bloedsuiker voorspellen

ANP | 1 maart 2021 | 10:24 | Foto: ©ANP AI-app kan effect voeding op bloedsuiker voorspellen

Het medische techbedrijf Januari AI heeft een app ontwikkeld die het effect van voedingsmiddelen op de bloedsuikerspiegel van een diabetespatient kan voorspellen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Dat is ingewikkelder dan het klinkt, schrijft vaksite Techcrunch, omdat de reactie op eten enorm kan verschillen van persoon tot persoon.

Het algoritme van Januari AI is getraind met een database van 16 miljoen maaltijden en voedingsmiddelen en een onderzoek waar duizend mensen aan hebben deelgenomen. Die gegevens worden gecombineerd met hartslagmetingen en een doorlopende glucosemeting. Gebruikers krijgen bij een abonnement op de app twee glucosemeters.

Na vier dagen zou de app moeten kunnen voorspellen wat iemands bloedsuikerspiegel doet in reactie op bepaalde maaltijden. Dat gebeurt vooraf. "Mensen hoeven de voeding niet daadwerkelijk te eten om te weten of ze het kunnen eten of niet. De app vertelt ze wat de reactie van hun lichaam gaat zijn."

De app vertelt gebruikers bovendien wat ze na het eten moeten doen om hun bloedsuiker weer op peil te krijgen. "Alleen weten is niet genoeg, we willen je ook vertellen wat je eraan kunt doen. Als je zin hebt in gefrituurde kip en een milkshake, kunnen we berekenen dat je daarna 46 minuten moet wandelen om een gezonde bloedsuikerspiegel te houden. Heb je daar nu tijd voor? Of kun je de maaltijd beter uitstellen tot het weekend?"

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.