5G-samenzweringstheorieën voeden online markt voor scamproducten

ANP | 4 maart 2021 | 13:34 | Foto: ©ANP

De samenzweringstheorieën die de wereld in zijn geholpen over 5G-technologie voeden een hele markt vol gadgets en scamproducten die mensen tegen de schadelijke effecten zouden moeten beschermen. Dat schrijft vaknieuwssite Gizmodo.

Zo worden er speciale ‘kooien’ voor routers aangeboden op Amazon die gevaarlijke (5G-)straling zouden blokkeren en USB-sticks die een beschermende ‘bubbel’ vormen tegen 5G. Speciale sieraden, afneembare capuchons, t-shirts met een laagje zilver, petjes met koperdraad - allemaal om zogenaamd 5G-straling te blokkeren.

Een zoekopdracht naar 5G-bescherming op Amazon levert meer dan 6000 resultaten op. Etsy levert meer dan 4400 resultaten, vooral met sieraden. De meeste producten kosten tussen de 15 en 30 dollar, maar er zitten ook uitschieters tussen zoals een ‘beschermende sticker’ van 40 dollar.

Vaseline en zonnebrand

Hoewel de producten misschien wat onzinnig overkomen zijn er mensen die goud geld verdienen aan het verkopen van scamproducten. Zo zou een oplichter meer dan 500.000 dollar verdiend hebben aan een ‘anti-5G-lotion’ die in werkelijkheid uit niets meer dan Vaseline met zonnebrand bleek te bestaan.

De meeste producten claimen te beschermen tegen elektromagnetische velden of straling. In de praktijk werkt dit niet. Zo zou een kooi die je moet beschermen tegen straling van je router, als hij echt werkt, alle signalen blokkeren - en dus ook de wifi zelf. Daarbij zenden wifi-routers geen ‘5G-straling’. De sieraden zijn vaak gemaakt van het mineraal shungiet, een zwart materiaal dat wordt gedolven in Rusland. Echt shungiet bestaat voor 98 procent uit koolstof en bevat sporen van fullerenen, een koolstofmolecuul dat elektromagnetische straling zou blokkeren. Vaak hebben de sieraden in werkelijkheid een veel lager percentage koolstof en fullereen dan wordt beweerd. Er is daarnaast geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat deze materialen daadwerkelijk straling blokkeren.

Ondertussen nemen sites als Amazon geen maatregelen om de verkoop van dit soort producten aan banden te leggen. Uit een onderzoek van de Wall Street Journal bleek dat in 2019 ruim 4150 producten op de site onveilig waren verklaard door overheidsorganisaties of zelfs verboden zijn. Van die producten waren 116 producten onterecht voorzien van een goedkeuringslabel van de overheid, en waren er 80 aanbiedingen van slaapmatjes voor baby’s die door de overheid zijn verboden - en waarvan Amazon zei het niet langer aan te bieden op de site.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.