5G nu nog grote kostenpost voor VodafoneZiggo

ANP | 5 november 2020 | 16:55 | Foto: ©ANP 5G nu nog grote kostenpost voor VodafoneZiggo

Het 5G-netwerk vormt een grote kostenpost voor telecombedrijven zoals VodafoneZiggo. Maar, verwacht financieel directeur Ritchy Drost, daar komt op termijn verandering in. Dat zegt hij in een interview met vaknieuwssite AG Connect.

Drost heeft hoge verwachtingen van de mogelijkheden voor het bedrijfsleven en het verbinden van apparaten met het internet. Zo voert VodafoneZiggo nu al tests uit met het livestreamen van artsen die in contact staan met ambulances, waardoor ze op afstand patiënten in de gaten kunnen houden.

In april was VodafoneZiggo de eerste telecomaanbieder die in Nederland 5G ‘aanzette’. Hoewel Drost geen precieze cijfers kan geven ziet hij wel dat de mensen met een 5G-smartphone hier flink gebruik van maken. Zeker nu Apple met de nieuwe lijn iPhones ook een 5G-toestel op de markt heeft gebracht verwacht Drost dat steeds meer mensen van het netwerk gebruik zullen maken.

Forse investeringen

Wel zijn de investeringen in de nieuwe technologie groot geweest, evenals de kosten voor het bemachtigen van frequenties op de frequentieveiling. Wanneer 5G financieel gezien een positieve bijdrage gaat leveren durft Drost nog niet te zeggen - maar hij verwacht niet dat het nog jaren zal duren. Ondanks de investeringen heeft VodafoneZiggo een goed kwartaal gehad en is de omzet op jaarbasis iets gegroeid tot zo’n 1 miljard euro. De operationele winst ging omhoog tot bijna 480 miljoen euro. Voor volgend jaar is de winstverwachting licht opgeschroefd.

Wel had de onderneming last van de uitbraak van het coronavirus. Er werd minder gereisd, en dus daalden de opbrengsten van roaming sterk. Ook liep het aantal internetklanten terug, waarschijnlijk omdat KPN met het ‘SuperWifi’-aanbod kwam. Daar zet Vodafone nu ‘Smart-Wifi’ tegenover. Deze situatie laat volgens Drost zien hoe nijpend de concurrentie in deze markt is.

Meer weten over Huawei en 5G? Klik hier.