AI helpt om afstand te houden in de bus

ANP | 24 juni 2020 | 11:24 | Foto: ©ANP AI helpt om afstand te houden in de bus

De Ierse startup CitySwift heeft een platform ontwikkeld dat op basis van kunstmatige intelligentie voor stadsbussen een ideaal tijdsschema voorspelt. Nu ontwikkelen ze vanwege de coronacrisis een app die reizigers en vervoerders helpt om in de bussen voldoende afstand te kunnen bewaren.

Volgens TechEU heeft het platform net 2 miljoen euro opgehaald om zich verder te ontwikkelen in het VK en later in Europa. Met hulp van het platform kunnen busdiensten tools ontwikkelen waarmee passagiers de capaciteit van een bus real-time kunnen checken. Die voorspellingen maakt het platform op basis van reispatronen en voorspellende analyses.

In de app kunnen passagiers zien welke bussen plaats hebben, en vanaf welke halte. Nu bussen maar ongeveer 20 procent van de normale capaciteit kunnen vervoeren zullen reizigers wat vooruit moeten plannen voor ze op de bus willen stappen.

AI is sneller

Een van de oprichters, Brian O’Rourke, zegt tegen TechEU dat de coronacrisis voor een bijzondere situatie heeft gezorgd. Veel mensen werken nu thuis, maar anderen maken juist nog steeds gebruik van het openbaar vervoer, bijvoorbeeld mensen die in de gezondheidszorg werken. De busbedrijven moeten snel kunnen inspringen en de data van hun reizigers analyseren, en dat zou met de traditionele manieren te lang duren.

"Normaal gesproken zouden ze na 30 dagen de balans opmaken om te kijken waar ze kunnen aanpassen", zegt O’Rourke. "Nu kunnen wij ze direct analyses bieden op basis van real-time data. In de toekomst zal openbaar vervoer een stuk dynamischer moeten worden, en beter moeten kunnen reageren op wat er op een bepaald moment gebeurt."

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.