Zeewolde bereidt zich voor op komst megadatacenter

ANP | 26 februari 2021 | 11:57 | Foto: ©ANP Zeewolde bereidt zich voor op komst megadatacenter

In Flevoland komt op zijn vroegst in 2028 een hyperscale datacenter. In een toelichting op de plannen van het bedrijventerrein Trekkersveld, waar het datacenter gebouwd moet worden, heeft de gemeente Zeewolde gezegd het terrein met 200 hectare uit te breiden. Zo’n 80 procent van de totale ruimte is gereserveerd door een anoniem Amerikaans bedrijf, om er een datacenter te bouwen. Dat meldt Omroep Flevoland.

Op de plek waar het datacenter moet komen te staan is nu nog een aantal boerenbedrijven gevestigd, meldt vaknieuwssite AG-connect. Zeewolde is nog in onderhandeling met de eigenaren over uitkoping. Als mogelijke eigenaren van het datacenter worden Amazon, Google en Microsoft genoemd, maar daar wil de gemeente niets over loslaten.

Het datacenter zou volgens de bouwplannen uit vijf gebouwen bestaan. Volgens de gemeente Zeewolde levert het bouwen van het datacenter werk voor zo’n 1000 tot 1200 mensen, maar in het uiteindelijke datacenter komen een stuk minder banen vrij. Het zou gaan om 410 arbeidsplaatsen, waarvan honderd arbeidsplaatsen voor hoogopgeleide werknemers. Het is ook niet zeker of dit nieuwe werkgelegenheid oplevert, of dat er personeel wordt uitbesteed dat nu al voor de eigenaar werkt. Volgens wethouder Egge Jan de Jonge zou er wel ‘inzet zijn op een groot aantal lokale werknemers’.

Ook zal er in Flevoland flink geïnvesteerd moeten worden in de capaciteit van het Flevolandse stroomnetwerk. Dat biedt volgens de gemeente kansen: een grotere capaciteit betekent ook meer ruimte voor het opwekken van duurzame energie door middel van windmolens of zonnepanelen.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.