App helpt werknemers om misbruik te rapporteren

ANP | 16 juli 2020 | 07:20 | Foto: ©ANP App helpt werknemers om misbruik te rapporteren

Met de protesten rondom Black Lives Matter en #MeToo is de aandacht voor discriminatie en ongewenst gedrag op de werkvloer toegenomen. Toch worstelen veel bedrijven met de juiste methoden om medewerkers aan te moedigen ongewenst gedrag te rapporteren. De app Vault biedt werknemers een veilige plek om aan te kaarten wat er mis is.

Volgens een eigen onderzoek onder de stakeholders van Vault wordt bijna driekwart van het ongewenste gedrag op werk niet gerapporteerd. De coronacrisis zou daaraan bijdragen omdat discriminatie, intimidatie of pesten minder zichtbaar is voor collega’s en leidinggevenden. Daarbij is het moeilijker om iemand onder vier ogen te spreken.

Vault is een app waarin werknemers vervelende gebeurtenissen kunnen rapporteren. Dat kan gaan om ongewenste intimiteiten, pesten, discriminatie, racisme, maar ook fraude of corruptie. Hierbij worden automatisch rapporten aangemaakt die voorzien zijn van een datum en een nummer. Werknemers weten zo dat er geen rapporten kunnen kwijtraken en dat er geen misverstanden ontstaan over wanneer iets wel of niet zou hebben plaatsgevonden.

Samen sta je sterk

Ook worden rapporten niet automatisch ingediend. De werknemer kan eerst binnen Vault incidenten noteren en vervolgens zelf beslissen wanneer hij of zij er klaar voor is om ze te delen met de verantwoordelijke manager. Daarbij kunnen ze ook voor een speciale functie kiezen die ervoor zorgt dat een rapport pas wordt ingediend als er meer mensen zijn die met hetzelfde incident naar voren stappen. Dit kan mensen over de streep trekken omdat ze weten dat ze niet als enige het gesprek aan te hoeven gaan.

Daarnaast beschikt de app over software die het makkelijker maakt voor het bedrijf om te analyseren waar de zwakke plekken in de organisatie zitten en wat voor acties ze kunnen ondernemen om de situatie op de werkvloer te verbeteren.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.