‘VR kan diversiteitstraining effectiever maken’
Op de werkvloer is steeds meer aandacht voor discriminatie en diversiteit. Diversiteitstraining moet werknemers bewust maken van de ervaringen van collega’s met verschillende achtergronden. Maar via een PowerPoint-presentatie kan het lastig zijn voor mensen om zich in te leven in het perspectief van een ander. VR moet daar verandering in brengen, denkt de start-up Praxis Labs.
Met Pivotal Experiences heeft de start-up uit New York een diversiteitstraining ontwikkeld die met behulp van VR mensen moet helpen om zich in de positie van een ander te verplaatsen. In virtuele scenario’s ervaren mensen hoe het is om te maken te krijgen met discriminatie en leren ze tegelijkertijd hoe ze het beste kunnen reageren in zulke situaties.
In een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post zegt Elise Smith, een van de oprichters: "Door de levendige ervaring via VR kunnen we empathie creëren, en daardoor meer begrip kweken." Door daarnaast ook situaties aan te bieden waar mensen oefenen met bepaalde interventies, willen ze mensen leren hoe ze in het echte leven kunnen reageren.
3,2 miljoen
Onder de eerste bedrijven die de training hebben getest bevinden zich Uber, eBay, Amazon en Google. De start-up heeft vorige maand in een investeringsronde 3,2 miljoen dollar opgehaald.
De software werkt op zowel smartphones als computers, maar vooral in VR komt de ervaring echt tot leven, zegt Praxis Labs. In de oefenscènes kan de gebruiker zelf het slachtoffer zijn van discriminatie, of als bijstaander geconfronteerd worden met een vervelende interactie tussen twee collega’s. Vaak is er een spiegel aanwezig waardoor de deelnemer ziet wat voor huidskleur, geslacht of uiterlijk is toebedeeld. Vervolgens moet de gebruiker hardop reageren, om de ervaring zo echt mogelijk te maken.
Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.