‘Voor gezonde arbeidsmarkt moet Nederland rap digitaliseren’

ANP | 20 november 2020 | 10:50 | Foto: ©ANP ‘Voor gezonde arbeidsmarkt moet Nederland rap digitaliseren’

Door de ‘digitale revolutie’ waarin Nederland zich op dit moment bevindt zet de arbeidsmarkt in vrijwel alle sectoren onder druk. De behoefte aan ICT-specialisten groeit, terwijl mensen voor vrijwel alle beroepen meer ICT-vaardigheden nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat de onderlinge verschillen tussen beroepen meer afnemen, wat de arbeidsmarkt dynamischer maakt - overstappen naar een andere sector wordt gemakkelijker, maar alleen als iemand over genoeg digitale vaardigheden beschikt. Dat schrijft stichting CA-ICT, het opleidingsfonds voor de arbeidsmarkt ICT in het Vervolgonderzoek Arbeidsmarkt ICT 2020.

Om als economie concurrerend te blijven zullen mensen volgens het rapport moeten worden opgeleid in de sectoren waar perspectief is. Dit houdt in dat mensen ook verder in hun loopbaan moeten blijven bijscholen, of in sommige gevallen zelfs moeten omscholen.

Het goede nieuws is volgens CA-ICT dat de arbeidsmarkt ICT zeer kansrijk is, en dat de negatieve gevolgen van baanverlies door onder andere het coronavirus kunnen worden bestreden door te stimuleren dat mensen overstappen naar een beroep in de digitale economie. De schrijvers van het rapport verwachten dat processen die gedigitaliseerd kúnnen worden, uiteindelijk ook zullen digitaliseren. Dit zorgt ervoor dat de grenzen tussen beroepen en sectoren vervagen, omdat het digitale aspect van het beroep de overhand neemt.

Opleidingen voor het mkb en zzp'ers

ICT-opleidingen zouden zich daarom vooral moeten richten op het leggen van verbindingen tussen digitale technologieën, en overige opleidingen moeten digitale vaardigheden standaard opnemen in het curriculum. Ook moet de digitale kennis van bestuurders en directieleden omhoog, waardoor organisaties een betere digitale mindset krijgen.

Ook vraagt CA-ICT de overheid om financiering beschikbaar te stellen om de digitale vaardigheden van met werkloosheid bedreigde werknemers in het mkb en zzp’ers te verbeteren. Volgens de stichting is het de medeverantwoordelijkheid van de overheid om na het coronavirus ervoor te zorgen dat werknemers in het mkb en zzp’ers hun hele werkende leven inzetbaar blijven, en niet terechtkomen in een werkloosheidssituatie waarin hun afstand tot de steeds verder digitaliserende arbeidsmarkt onoverbrugbaar wordt.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.