Supercomputer berekent effectiviteit mondkapjes en spatschermen

ANP | 14 oktober 2020 | 11:17 | Foto: ©ANP Supercomputer berekent effectiviteit mondkapjes en spatschermen

Het Japanse onderzoekscentrum RIKEN heeft met de supercomputer Fukagu onderzoek gedaan naar het effect van mondmaskers en spatschermen. Directeur van het RIKEN Center for Computational Science, Satoshi Matsuoka, vertelde er over op de online conferentie ActiveNow van Fujitsu.

Door simulaties te maken van het gedrag van aerosolen en druppeltjes berekende Fukagu dat plastic spatschermen die voor het gezicht worden gedragen nauwelijks effectief zijn. Dat schrijft de Britse nieuwssite The Guardian. Bijna alle druppeltjes kleiner dan 5 micrometer (een micrometer is een duizendste van een millimeter) ontsnappen bij deze vorm van bescherming. Mondkapjes zijn dan wel weer een stuk effectiever, en de onderzoekers concluderen dan ook dat het onverstandig is om mondkapjes zomaar te vervangen door spatschermen.

De spatschermen zouden dan ook vooral moeten worden ingezet bij mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, zoals mensen met ademhalingsproblemen en kleine kinderen - maar dan wel op een plek waar voldoende wordt geventileerd. Van de mondkapjes zijn volgens de simulaties van Fukagu de maskers die gemaakt zijn van niet-geweven materiaal effectiever dan mondkapjes die van katoen of polyester.

Nieuwe medicijnen

Fukagu is op dit moment de krachtigste supercomputer ter wereld, meldt vaknieuwssite AG Connect. Het ontwikkelen van de computer zou zo’n 1 miljard dollar hebben gekost. Hoewel de installatie nog niet helemaal is afgerond kunnen onderzoekers er al wel mee aan de slag en zouden de resultaten veelbelovend zijn.

Volgens AG Connect wordt de computer op dit moment ingezet om te zoeken naar de werking van bestaande medicijnen, zoals tegen hartproblemen en een hoge bloeddruk, op het ziekteverloop van corona. Uit de berekeningen lijken positieve resultaten te komen. Als de middelen daadwerkelijk effectief zijn zouden ze niet alleen kunnen worden ingezet om corona te genezen, maar ook om mensen met een hoog risico preventief te beschermen.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.