Singapore komt met ‘DigiD’ via gezichtsherkenning

ANP | 20 oktober 2020 | 16:55 | Foto: ©ANP Singapore komt met ‘DigiD’ via gezichtsherkenning

De Singaporese overheid heeft het digitale identificatiesysteem van de stadstaat uitgebreid met inloggen via gezichtsherkenning. Dat meldt nieuwssite Security.nl. Daardoor kunnen 4 miljoen burgers zowel bij de overheid als bij bedrijven inloggen met een selfie. Volgens de overheid moet het systeem voor meer privacy en veiligheid zorgen omdat burgers niet meer met elk bedrijf gevoelige data hoeven te delen.

Singapore heeft al sinds 2003 een digitaal identiteitssysteem onder de naam SingPass, wat enigszins te vergelijken is met het Nederlandse DigiD. Via hun smartphone kunnen gebruikers een biometrische scan van hun gezicht laten maken. SingPass controleert vervolgens of het gezicht overeenkomt met de pasfoto die in de nationale identiteitsdatabase staat.

Een van de eerste partijen die de gezichtsscan implementeert, is de Singaporese bank DBS. Met SingPass kunnen klanten zich nu registreren voor internetbankieren.

Critici vrezen dat het systeem voor surveillancedoeleinden gebruikt kan worden. Privacyrechtenorganisatie Privacy International zegt tegen persbureau Reuters dat het gebruik van gezichtsherkenning door een overheid "iets heel anders is" dan een gezichtsscan om een telefoon te ontgrendelen. De overheid stelt echter dat het systeem om de expliciete toestemming van de gebruiker vraagt.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.