Schoonmaakrobots nemen het werk over tijdens de pandemie

ANP | 19 november 2020 | 10:38 | Foto: ©ANP Schoonmaakrobots nemen het werk over tijdens de pandemie

Nu door de uitbraak van het coronavirus mensen zoveel mogelijk thuis moeten werken is de populariteit van schoonmaakrobots toegenomen. Dat schrijft vaknieuwssite The Verge. De robot Breezy One van Fetch Robotics kan volgens Charlie Strange, facilities director in een grote fabriek in Texas, ruim 12.000 vierkante meter in zo’n 2,5 uur schoonmaken. "Daar zou mijn normale team de hele nacht mee bezig zijn, om ieder oppervlak met de hand schoon te vegen", zegt Strange.

Voordat zo’n robot aan het werk kan moet er eerst worden vastgesteld welke route het apparaat kan afleggen om alles goed schoon te maken. Om dat vast te stellen worden er onder meer verschillende schaaltjes met bacteriën door het gebouw geplaatst, zodat de volgende ochtend kan worden bekeken hoeveel microben zijn vernietigd. Vervolgens kan de route worden aangepast, bijvoorbeeld op plaatsen waar de ventilatie anders stroomt of het plafond erg hoog is. De robot spuit een dunne mist van desinfecterend materiaal in de lucht, en daarbij zijn luchtstromen erg belangrijk. Met een goede ventilatie wordt die mist het best verspreid.

Ook in ziekenhuizen zijn dit soort robots populair. Daar rijden robots rond die ultraviolet licht verspreiden om bacteriën en virussen te doden. Bij Xenex, een Amerikaanse fabrikant van dit soort robots, is naar eigen zeggen de verkoop van UV-schoonmaakrobots sinds vorig jaar met 600 procent gestegen. UV-robots zijn beter geschikt voor kleine ruimtes, terwijl de spray-robots beter werken in een groot gebied.

Xenex verwacht dat de vraag naar dit soort robots alleen maar toe zal nemen, omdat er in de toekomst vaker virussen zullen opduiken - alleen al het jaarlijkse griepvirus.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.