‘Richt een nationaal techbedrijf op voor medische gegevens’

ANP | 16 maart 2021 | 17:48 | Foto: ©ANP ‘Richt een nationaal techbedrijf op voor medische gegevens’

Nederland moet een nationaal techbedrijf krijgen dat burgers de controle moet geven over hun medische gegevens. Die oproep doet een groep prominenten uit de financiële sector en de gezondheidszorg in Het Financieele Dagblad. Burgers zouden bovendien aandeelhouders moeten worden van het ‘Nationaal Zorgplatform’.

Nu liggen medische gegevens nog verspreid bij huisartsen, ziekenhuizen en verzekeraars. Data-uitwisseling verloopt volgens de initiatiefnemers erg moeizaam, bijvoorbeeld omdat de ene zorgverlener met een ander systeem werkt dan de andere. "Het is omslachtig, niet efficiënt en duur", zegt Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht.

De initiatiefnemers vinden het bovendien een "gemiste kans" dat gegevens vooral door buitenlandse techbedrijven verzameld worden, die er vervolgens geld mee verdienen. "Er worden overal in het zorgdomein gegevens over ons verzameld, zonder dat we er zeggenschap over hebben", zegt Gerard van Olphen van pensioenuitvoerder APG. "Het is hoog tijd dat je zelf de regie over je medische gegevens hebt en zelf bepaalt of en met wie je ze deelt of verrijkt. Met een eigen nationaal techbedrijf wordt dat werkelijkheid."

Zorgadres

In het Nationaal Zorgplatform zouden alle Nederlanders een ‘zorgadres’ krijgen waarmee ze naar eigen inzicht hun gegevens kunnen beheren. "Jouw medisch dossier staat op jouw smartphone en die stuur je direct naar jouw dokter of naar een andere zorgverlener wanneer jij het wilt." De initiatiefnemers denken dat zo’n systeem ook in de coronacrisis had kunnen helpen. Burgers zouden dan via het Zorgplatform hun test- en vaccinatiegegevens kunnen tonen.

UMC-voorzitter Schneider ziet nog een ander voordeel van de gegevenssamenwerking. "Het landelijk grootschalig bij elkaar brengen van geanonimiseerde data leidt ertoe dat je zaken waar je anders jaren over zou doen, binnen een paar maanden voor elkaar krijgt. Denk aan het bundelen van wetenschappelijke kennis, het stellen van diagnoses, langetermijneffecten, of het valideren van testprogramma’s en innovatieve behandelmethodes."

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.