Rechter: ‘KPN mag door met aanleg glasvezelnetwerk’

ANP | 22 oktober 2020 | 11:29 | Foto: ©ANP Rechter: ‘KPN mag door met aanleg glasvezelnetwerk’

KPN mag van de rechter doorgaan met het aanleggen van een glasvezelnetwerk in de wijk Regentessekwartier in Den Haag. Dat meldt RTL Nieuws. T-Mobile had geklaagd over de aanleg van het netwerk omdat dit het onderhoud aan T-Mobiles eigen netwerk zou bemoeilijken.

T-Mobile kreeg wel gelijk in dat de gemeente Den Haag beter onderzoek had moeten doen, maar de rechter vond het staken van de aanleg toch te ver gaan.

Ondanks de uitspraak van de rechter zet T-Mobile de bezwaarschriftprocedure door. Volgens Pieter de Klein, directeur strategie van T-Mobile, is de uitspraak dat de gemeente Den Haag beter onderzoek had moeten doen belangrijk voor de toekomst. Gemeenten zullen hierdoor voortaan de impact van een tweede glasvezelnetwerk op al bestaande infrastructuur zorgvuldig moeten onderzoeken voor ze ermee akkoord gaan.

Dubbel netwerk

Vorig jaar legde T-Mobile samen met investeerder Primevest Capital Partners een glasvezelnetwerk aan in de wijk Segbroek, waar het Regentessekwartier onderdeel van uitmaakt. T-Mobile zegt dat concurrenten daar tegen ‘aantrekkelijke tarieven’ gebruik van kunnen maken. De aanleg van een tweede netwerk veroorzaakt niet alleen overlast, maar bemoeilijkt ook het onderhoud van het netwerk van T-Mobile, evenals het aansluiten van nieuwe huizen op het netwerk. Het glasvezelnetwerk van KPN komt daar nu boven te liggen.

Volgens T-Mobile legt KPN dubbele netwerken aan om het de concurrentie lastiger te maken. Dat zou puur uit commercieel belang zijn en voor de consumenten geen extra voordelen opleveren. Er zijn volgens T-Mobile nog veel plekken in Nederland waar consumenten nog geen toegang hebben tot glasvezel, en waar het aanleggen van een netwerk veel nuttiger zou zijn.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.