Qualcomm ontwikkelt functie die fake news tegen moet gaan

ANP | 16 oktober 2020 | 12:39 | Foto: ©ANP Qualcomm ontwikkelt functie die fake news tegen moet gaan

Chipmaker Qualcomm is een samenwerking aangegaan met techstartup Truepic om een tool te ontwikkelen die automatisch de tijd en locatie vastlegt als een foto wordt genomen. Dat schrijft technieuwssite The Verge. Dit oormerk moet er voor zorgen dat anderen kunnen controleren in welke context een foto genomen is, zodat bijvoorbeeld journalisten kunnen beoordelen of een foto van een vernield huis ook daadwerkelijk in verband staat met rellen of een natuurramp.

De code die het beeldmateriaal oormerkt zit in het beveiligde deel van de processor van een apparaat, dat onder meer betalingen of vingerafdrukken verwerkt. Als iemand een foto maakt worden de pixels buiten het normale OS geleid, waardoor ze niet gemanipuleerd kunnen worden. De persoon die de foto maakt merkt geen verschil. Op die manier kan worden verzekerd dat een foto door licht is gecreëerd, en niet door beeldbewerking of kunstmatige intelligentie. Het enige nadeel is dat de functie wel een internetverbinding nodig heeft om te werken, omdat er verbinding moet worden gemaakt met een geaccrediteerde klok om zeker te zijn van een betrouwbare tijdsaanduiding.

Nieuwe standaard voor digitaal beeldmateriaal

De feature moet ondersteuning bieden bij een nieuwe standaard voor digitaal beeldmateriaal. De standaard is ontwikkeld door de actiegroep The Content Authenticity Initiative. Met dat systeem worden afbeeldingen en video’s geoormerkt met gecodeerde informatie die laat zien waar en hoe beelden zijn opgenomen. Alle bewerkingen laten een spoor na, waardoor onder andere nieuwsorganisaties de authenticiteit van afbeeldingen kunnen nagaan.

Zo’n standaard heeft alleen nut als mensen er ook echt gebruik van maken. Adobe heeft al gezegd de standaard in te bouwen in Photoshop, en de New York Times wil tests uitvoeren om te kijken hoe fotojournalisten en beeldbewerkers de technologie kunnen gebruiken. Met het project van Truepic en Qualcomm worden de eerste stappen gezet om zo’n standaard ook in hardware te integreren.

De samenwerking is in potentie zeer invloedrijk, omdat Qualcomm de chips maakt voor Android smartphones, waaronder die van Samsung.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.