Portugal wil als aanstaand voorzitter EU investeren in e-overheid

ANP | 22 oktober 2020 | 14:27 | Foto: ©ANP Portugal wil als aanstaand voorzitter EU investeren in e-overheid

In aanloop naar het voorzitterschap van de EU heeft Portugal bekendgemaakt fors te willen gaan investeren in digitalisering. Dat meldt Europanieuwssite Euractiv. Zo moet het aanbod van digitale tools voor overheden in de hele EU toenemen. Hiervoor moeten ‘significante’ fondsen van het EU herstelfonds worden toegewezen.

Ook de president van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zegt dat 20 procent van het herstelfonds - het zogenaamde ‘Next Generation EU’-fonds - gebruikt moet worden voor digitale projecten van lidstaten. Sindsdien wordt er flink gediscussieerd over verschillende digitale initiatieven.

De Portugese minister van Economie, Pedro Siza Vieira, heeft op een conferentie gezegd dat de fondsen voornamelijk moeten worden aangewend om de publieke sector verder te digitaliseren. Volgens Siza Vieira is die noodzaak extra groot geworden met het vooruitzicht dat Europese landen opnieuw in lockdown gaan en burgers afgesloten dreigen te worden van toegang tot vitale diensten.

Europese digitale identiteit

Een Europese digitale identiteit zou ervoor moeten zorgen dat lidstaten meer op één lijn komen te liggen op het gebied van digitalisatie. Ook zouden burgers daarmee meer controle moeten krijgen over hun eigen online identiteit en data, evenals meer toegang tot publieke, private en internationale digitale diensten. De Commissie is al aan het uitzoeken hoe digitale tools kunnen worden ingezet om een meer harmonieus landschap te creëren voor internationale digitale publieke diensten.

De plannen voor het bewerkstelligen van een Europese digitale identiteit zullen in het eerste kwartaal van 2021 bekend worden gemaakt. Wel heeft Euractiv uit documenten kunnen afleiden dat deze identiteit ‘universeel beschikbaar’ moet zijn en moet worden erkend door ‘private en publieke dienstverleners voor alle transacties waar authenticatie nodig is’.

Ook heeft Siza Vieira gezegd dat op het gebied van onderwijs meer nadruk op digitalisatie moet komen te liggen, zowel op het gebied van lesstof als digitale middelen die onderwijs (op afstand) verbeteren.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.