Pandemie biedt kansen telegeneeskunde in Zuidoost-Azië

ANP | 24 juli 2020 | 17:39 | Foto: ©ANP Pandemie biedt kansen telegeneeskunde in Zuidoost-Azië

Overwerkt personeel in de gezondheidszorg en social distancing heeft telegeneeskunde een boost gegeven in Azië, schrijft Bloomberg. De verwachting is dat deze trend zich ook na de pandemie zal doorzetten.

Landen in Zuidoost-Azië hebben een heel diverse economie, van Zuid-Korea met een technologiesector van wereldklasse tot India, waar gezondheidszorg relatief goedkoop is en er veel artsen zijn. In alle landen wordt er gezocht naar nieuwe digitale mogelijkheden op het gebied van gezondheidszorg nu patiënten niet graag naar klinieken gaan omdat ze bang zijn het coronavirus te krijgen.

In Zuidoost-Azië is een enorm potentieel voor telegeneeskunde. De verwachting is dat deze markt van 8,5 miljard dollar (dit jaar) zal groeien tot 22,5 miljard in 2025. Hoewel de meeste (tele)geneeskunde nu nog een landelijke aangelegenheid is omdat wetgeving het moeilijk maakt in een ander land een arts te bezoeken, wordt het steeds normaler om buiten de landsgrenzen een consult te plegen. Dit vergroot de toegang tot de gezondheidszorg voor meer afgesloten gemeenschappen in heel Azië.

Één systeem voor alle patiënten

Volgens Vikram Kapur, een partner bij consultancykantoor Bain & Co. in Singapore, zijn er drie grote voordelen voor patiënten: ze krijgen betere toegang, lagere kosten en betere behandelingen. "Dankzij telegeneeskunde kun je betere zorg leveren en patiënten beter verdelen over artsen dan wanneer je allemaal losse ecosystemen hebt binnen de gezondheidszorg."

In Japan is de vraag naar online gezondheidszorg vijftien keer zo groot geworden sinds de pandemie is begonnen. In Singapore nam bij een platform voor telegeneeskunde het aantal dagelijkse gebruikers sinds februari met 60 procent toe.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.