Nederlandse bedrijven bouwen mierenzuur-aggregaat

ANP | 11 augustus 2020 | 13:03 | Foto: ©ANP Nederlandse bedrijven bouwen mierenzuur-aggregaat

Twee Nederlandse bedrijven bouwen een stroomaggregaat die draait op mierenzuur (hydrozine), een alternatief voor waterstof dat veiliger en makkelijker werkt. De toepassing van hydrozine moet helpen om de bouwsector te verduurzamen, schrijft het platform Duurzaam Bedrijfsleven.

Hydrozine zou een goed alternatief zijn voor diesel en waterstof. Waterstof moet namelijk onder druk bewaard worden, terwijl hydrozine gewoon in een kunststof tank kan. Het aggregaat wordt gebouwd door DENS, een bedrijf dat voortkomt uit een studententeam op de Technische Universiteit Eindhoven. Het apparaat bestaat uit een accu en een hydrozinesysteem. Wanneer de accu leeg is, vormt het systeem mierenzuur om tot waterstof dat in een brandstofcel weer omgezet wordt tot elektriciteit. De aanschafprijs zou ongeveer gelijk moeten zijn aan die van een dieselaggregaat.

DENS is een samenwerking aangegaan met Osse Urban Mobility Systems dat elektrische voertuigen maakt, waaronder een elektrische graafmachine. In de toekomst moeten bouwmachines rechtstreeks aangedreven kunnen worden door hydrozinemotors. Voor nu richt de samenwerking zich op het gebied van accupakketten en de elektronica en bekabeling van het aggregaat.

Milieuvriendelijk

De milieuvriendelijkheid van mierenzuur hangt af van de manier waarop het wordt gemaakt. Momenteel gebruikt DENS groengas bij de opwekking, gemaakt van milieuvriendelijke biomassa uit rioolslib. De productie van mierenzuur is wel minder efficiënt dan die van waterstof, maar kan vervolgens wel een stuk duurzamer vervoerd en opgeslagen worden.

Het studententeam FAST, de voorloper van DENS, maakte eerder al een hydrozinesysteem voor stadsbussen. Maar inmiddels denkt het bedrijf op korte termijn de meeste impact te kunnen maken in de bouw. Andere plekken waar aggregaten worden gebruikt, zoals festivals en luchthavens, zouden ook baat kunnen hebben bij de nieuwe technologie.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.