Nederlands platform moet ontwikkeling serious games helpen

ANP | 14 oktober 2020 | 17:02 | Foto: ©ANP Nederlands platform moet ontwikkeling serious games helpen

Op dit moment werken talloze kleine ontwikkelaars tegelijkertijd aan serious games voor onderwijs en het bedrijfsleven. Er is weinig samenwerking, gedeelde expertise en iedereen moet telkens zelf opnieuw het wiel uitvinden, schrijft vaknieuwssite AG Connect.

Een serious game is een spelletje waarbij de speler een nieuwe vaardigheid leert. Dat kan variëren van de tafel van zeven tot het gebruik van een nieuw softwaresysteem bij een klantenservice. In zijn proefschrift onderzocht Wim van der Vegt aan de Open Universiteit een software-architectuur om game-ontwikkelaars meer te laten profiteren van elkaars ontdekkingen.

Van der Vegt pleit voor geavanceerde, herbruikbare softwarecomponenten die direct te integreren zijn in nieuwe serious games. Het ontwerp van zijn architectuur is gericht op het hergebruik van kennis en code, minimale integratie-inspanning platformonafhankelijkheid en gebruiksgemak voor component- en game-ontwikkelaars. Het ontwerp is beschikbaar in de programmeertalen C#, Java, TypeScript en C++. Volgens Van der Vegt zijn er succesvolle tests uitgevoerd voor meerdere ontwikkelomgevingen, game engines en uitleverplatformen, zowel voor mobiel als desktop.

Met het project moet ook de concurrentiepositie van de Europese serious gameindustrie verbeterd worden. Vooral kleine gamestudio’s zouden ermee geholpen zijn. Tools die in de architectuur beschikbaar moeten zijn bestaan uit twintig gamecomponenten, waaronder (emotionele) gezichtsherkenning en leerstatistieken.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.