Microsoft wil CO2 opslaan in Noorwegen

ANP | 15 oktober 2020 | 17:30 | Foto: ©ANP Microsoft wil CO2 opslaan in Noorwegen

Microsoft heeft een overeenkomst gesloten met het Noorse energiebedrijf Equinor om te gaan kijken of het bedrijf daar CO2 kan opslaan. Dat meldt Reuters. Microsoft wil in de toekomst geen CO2-voetafdruk meer hebben.

Het grootste softwarebedrijf ter wereld heeft in januari gezegd in 2050 zoveel CO2 uit de atmosfeer te hebben verwijderd dat het alle uitstoot sinds 1975 kan compenseren. Het bedrijf zou 1 miljard dollar willen investeren in technologie om CO2 te verwijderen en in 2030 netto geen CO2 meer willen uitstoten.

Microsoft wordt technologiepartner van het Northern Lightsproject- onderdeel van een initiatief van Noorwegen om opslagtechnieken voor CO2 te ontwikkelen op industrieterreinen en onder de zeebodem. Het project wordt ook gesteund door Shell en Total. De overheid van Noorwegen zal ongeveer 80 procent van de kosten van de eerste fase van het project betalen. De kosten van deze fase worden geschat op zo’n 750 miljoen dollar. Er zou dan 1,5 miljoen ton CO2 per jaar moeten kunnen worden opgeslagen.

Het ‘vangen’ en opslaan van CO2, carbon capture and storage (CCS), is volgens Equinor een bewezen techniek die een grote rol kan spelen in het terugbrengen van de CO2-uitstoot binnen de energie- en industriesector.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.