Maleisische onderzoekers bouwen drone van ananasbladeren

ANP | 5 januari 2021 | 15:41 | Foto: ©ANP Maleisische onderzoekers bouwen drone van ananasbladeren

Onderzoekers in Maleisië hebben een methode ontwikkeld om de vezels van ananasbladeren om te vormen tot een materiaal waarmee drones gebouwd kunnen worden. Dat meldt Reuters. De bladeren zijn een restproduct van de teelt van ananassen, en worden normaal gesproken weggegooid.

De vezels worden met een speciaal apparaat uit de bladeren gehaald. Zo ontstaat een organisch materiaal dat volgens de wetenschappers een betere verhouding tussen stevigheid en gewicht heeft dan synthetische materialen. De ananasvezels zijn bovendien goedkoper, lichter en kunnen na gebruik makkelijk afgedankt worden. Wanneer een ananasdrone kapot gaat, kan het skelet begraven worden en wordt het volgens de onderzoekers binnen twee weken gecomposteerd.

Van de vezels kan het skelet van een drone gebouwd worden. Prototypes kunnen twintig minuten lang vliegen en tot duizend meter hoog gaan. De onderzoekers hopen uiteindelijk een drone te bouwen waarop sensoren en camera’s geplaatst kunnen worden. Dat moet de ananasboeren helpen bij het inspecteren van hun gewassen.

Het gebruik van de reststroom van de bladeren kan bovendien bijdragen aan een beter inkomen voor de boeren.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.