Leger VS verbetert quantumcommunicatie met algoritmen

ANP | 25 maart 2021 | 17:27 | Foto: ©ANP Leger VS verbetert quantumcommunicatie met algoritmen

Het Amerikaanse leger onderzoekt hoe algoritmen quantumcommunicatie kunnen verbeteren en zo soldaten kunnen helpen om in oorlogsgebieden versleutelde berichten naar elkaar te sturen. Dat schrijft vaknieuwssite The Register. Quantumcommunicatie is een techniek waarbij kwantumfysica wordt ingezet om informatie uit te wisselen. Het is een technologie die vooral wordt toegepast om informatiekanalen te beschermen tegen afluisteraars.

Met deze techniek worden snippers informatie in lichtdeeltjes opgeslagen. Het uitlezen van de informatie is lastig, omdat deze lichtdeeltjes gemakkelijk vervormd raken door omgevingsfactoren zoals temperatuurschommelingen of de druk in de atmosfeer. Het algoritme is daarom getraind met zowel het ‘perfecte’, originele lichtdeeltje dat informatie bevat, als een verstoord lichtdeeltje dat dezelfde informatie bevat. Zo kan het zelflerende algoritme zichzelf trainen om uit verwrongen deeltjes alsnog de juiste informatie te halen.

Volgens Sara Gamble, projectleider bij Quantum Information Sciences van het onderzoeksbureau van het Amerikaanse leger, staat het verspreiden van quantuminformatie nog in de kinderschoenen. "Dit onderzoek is extra interessant omdat het heel veel potentie laat zien voor het uitschakelen van een vervorming die veel voorkomt bij quantumcommunicatie. Toch zijn er wel nog veel hindernissen te overwinnen voor we dit soort toepassingen ook echt in de praktijk kunnen gebruiken."

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.