KPN onderzoekt inzetten noodaccu’s als groene energieopslag

ANP | 21 september 2020 | 17:40 | Foto: ©ANP KPN onderzoekt inzetten noodaccu’s als groene energieopslag

KPN onderzoekt of een circulaire back up-batterij het gebruik van groene stroom kan optimaliseren. Zon- en windenergie hebben namelijk het probleem dat pieken in het aanbod niet altijd gelijk lopen met pieken in de vraag. Wanneer het hard waait of als de zon fel schijnt, is er niet per se meer vraag naar stroom. En in een windstille nacht is er alsnog elektriciteit nodig, terwijl die dan niet groen opgewekt wordt.

Om te zorgen dat er toch altijd een aanbod aan groene stroom is, moet het piekoverschot opgeslagen worden in accu’s. KPN heeft door het hele land honderden noodaccu’s voor de wijkcentrales van het telecombedrijf, zodat communicatienetwerken bij een stroomstoring gewoon blijven werken. Maar omdat de stroom bijna nooit uitvalt, worden die accu’s zelden gebruikt. Daarom wil het bedrijf onderzoeken of de accu’s voor de groene stroomvoorziening gebruikt kunnen worden.

In mei is als test een circulaire accu geplaatst in een wijkcentrale in Amersfoort. Die laat al veelbelovende resultaten zien, meldt het bedrijf, maar de energieopslag moet verder geoptimaliseerd worden. "We willen de batterij zo kunnen sturen dat hij oplaadt bij een overschot aan groene stroom en ontlaadt bij een tekort, zodat we altijd gebruik maken van de groene stroom die wordt opgewekt," zegt Silvana Lefel, adviseur energie-innovaties bij KPN.

Speciaal algoritme

Onderzoekspartner Eneco heeft een monitor ontwikkeld die per uur laat zien hoeveel procent van de door de wijkcentrale gebruikte energie, groen is opgewekt. Techbedrijf ICT Group gaat nu een speciaal algoritme ontwikkelen om de accu slim aan te sturen. "Op basis van zon- en windvoorspellingen laadt de batterij dan op bij een overschot en wordt deze groene stroom ingezet op een moment dat de wind niet waait of de zon niet schijnt."

KPN gaat de komende vijf tot tien jaar bijna alle accu’s vervangen, en wil daarom nu onderzoeken of die ook ingezet kunnen worden voor de energietransitie.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.