KPN en pensioenfonds ABP leggen glasvezel aan in 1000 dorpen

ANP | 23 maart 2021 | 11:20 | Foto: ©ANP KPN en pensioenfonds ABP leggen glasvezel aan in 1000 dorpen

KPN en pensioenfonds ABP gaan de komende vijf jaar samen 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven in bijna duizend dorpen aansluiten op het glasvezelnetwerk. De aansluitingen komen bovenop de 2,5 miljoen verbindingen die KPN al gepland had. De twee organisaties investeren samen ruim 1 miljard euro in de aanleg.

In de dorpen heeft KPN nu alleen nog een kopernetwerk liggen, waarover tragere internetsnelheden mogelijk zijn dan via glasvezel. Een lijst van de dorpen is niet bekend gemaakt, maar KPN noemt Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster als voorbeelden. Het telecombedrijf wil dat eind 2026 circa 80 procent van de Nederlandse huishoudens over een glasvezelaansluiting beschikt.

Het telecombedrijf zegt dat de dorpen zonder de investering van ABP pas na 2025 aan de beurt zouden komen voor glasvezel. ABP en KPN gaan voor de aanleg een joint venture aan, waarvan beide partijen voor de helft eigenaar zijn. De nieuwe joint venture bouwt, exploiteert en onderhoudt het nieuwe glasvezelnetwerk. Het wordt een open netwerk, waarop naast KPN ook andere providers hun diensten kunnen aanbieden.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.