Finland krijgt supercomputer die krachtig én duurzaam is

ANP | 21 oktober 2020 | 17:41 | Foto: ©ANP Finland krijgt supercomputer die krachtig én duurzaam is

Tien Europese landen en de Europese Unie hebben aan Hewlett Packard Enterprise (HPE) de opdracht gegeven om een van de snelste supercomputers ter wereld in Finland te bouwen. De computer, die de naam LUMI krijgt, is met een rekenkracht van 550 petaflops LUMI even krachtig als 1,5 miljoen laptops samen. Daarmee wordt het één van de vijf krachtigste supercomputers ter wereld. Die capaciteit zal worden gebruiken om Europese onderzoekers te helpen bij hun research, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, kunstmatige intelligentie, stedenbouw en weersvoorspellingen. Halverwege 2021 moet LUMI in werking treden.

De computer zal worden gedeeld door België, Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Noorwegen, Polen, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Gebruik staat ook open voor het bedrijfsleven. LUMI zal aangedreven worden met 100 procent hernieuwbare, klimaatneutrale energie. De hitte van het apparaat zal gebruikt worden om 20 procent van het omliggende gebied van stadswarmte te voorzien. Daarmee moet het ook een van de groenste supercomputers ter wereld worden.

Met het bouwcontract is een waarde van ruim 130 miljoen euro gemoeid. LUMI is niet de enige supercomputer in Europa. Spanje en Italië hebben er al een, en in Luxemburg, Slovenië, Tsjechië, Bulgarije en Portugal staan supercomputers van een vergelijkbare schaal op de planning.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.