Europese Commissie geeft startschot Europese Cloud Federatie

ANP | 16 oktober 2020 | 14:45 | Foto: ©ANP Europese Commissie geeft startschot Europese Cloud Federatie

De Europese Commissie heeft het startschot gegeven voor de Europese Cloud Federatie. Dat meldt vaknieuwssite AG Connect. In deze federatie worden verschillende cloudinitiatieven samengebracht om de Europese cloudinfrastructuur te versterken.

De samenwerkingsovereenkomst is ondertekend door Europese bewindspersonen, waaronder staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. In totaal hebben 25 Europese lidstaten de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het doel is om een concurrerende Europese cloudmarkt op te zetten, veilige cloudinfrastructuren te maken en een gezamenlijke set technische oplossingen en beleidsnormen op te stellen om te zorgen dat Europese clouddiensten beter kunnen samenwerken.

In een verklaring zei Keijzer: "Gebruik en opslag van data zijn inmiddels een noodzakelijke basis en het belang van bedrijven, onderzoekers, overheidsorganisaties en uiteindelijk ook consumenten neemt alleen maar toe. Er zijn echter ook zorgen over voldoende grip op strategische en gevoelige data. Vandaar dat ik diverse Nederlandse initiatieven ondersteun, maar ook binnen Europa wil samenwerken, omdat de kansen en risico’s van de digitale economie grensoverschrijdend zijn."

In Nederland werkt onder meer de Online Trust Coalitie in publiek-privaat verband aan het vergroten van transparantie en vertrouwen in de cloudmarkt. Op Europees niveau sluiten er ook initiatieven aan, zoals het Duits-Franse GAIA-X, dat standaarden ontwikkelt om het aanbod van clouddiensten in Europa te verrijken.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.