Europa wil vele miljoenen in innovatieve startups steken

ANP | 12 januari 2021 | 14:29 | Foto: ©ANP Europa wil vele miljoenen in innovatieve startups steken

De Europese Commissie heeft nog vele miljoenen vrij om te investeren in innovatieve Europese startups. Dat meldt vaknieuwssite AG Connect. Afgelopen week werd al voor 178 miljoen euro aan aandelen gekocht van 42 startende bedrijven, maar dat was nog maar het begin.

In de huidige ronde zijn 159 bedrijven geselecteerd voor een investering. De komende weken zullen er naar verwachting nog meer goedkeuringen worden getekend. Binnenkort komt er bovendien een oproep voor startups om zich aan te melden voor een nieuwe investeringsronde. Het is voor het eerst dat het dagelijks EU-bestuur belangen neemt in commerciële ondernemingen, variërend van 10 tot 25 procent. Het gaat per bedrijf om een investering tussen 500.000 en 15 miljoen euro. In enkele gevallen wil de commissie een ‘blokkerend minderheidsaandeel’ nemen. Dat gebeurt als de investering van strategisch belang is voor de Europese Unie.

Brussel wil met het investeringsprogramma, dat loopt tussen 2021 en 2027 en in totaal circa 3 miljard euro zal behelzen, jonge Europese technologiebedrijven helpen sneller te ontwikkelen en traditionele investeerders aan te trekken. Die worden nu nog vaak afgeschrikt door de risico’s. Ook moet de nieuwe financieringsstrategie helpen de concurrentieachterstand met de Verenigde Staten en Azië weg te werken. Daar hebben durfkapitalisten vaak de beschikking over grotere fondsen dan in de EU.

Een van de bedrijven die een investering heeft gekregen is Hiber uit Delft, dat werkt aan een satellietnetwerk dat slimme apparaten (het Internet of Things) in de gaten kan houden. Het kabinet heeft het project uitgeroepen tot een Nationaal Icoon, wat betekent dat Hiber steun krijgt van de overheid bij het vinden van geld en het opbouwen van een netwerk.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.