Digitale modellen moeten kar energietransitie trekken

ANP | 12 januari 2021 | 17:37 | Foto: ©ANP Digitale modellen moeten kar energietransitie trekken

De Technische Universiteit Eindhoven werkt aan digitale modellen waarmee uitgezocht kan worden op welke manier de energietransitie het beste uitgevoerd kan worden. Dat meldt vaknieuwssite Innovation Origins. Berekeningen en voorspellingen op basis van data moeten uitwijzen welke investeringen het nuttigst en efficiëntst zijn om in 2050 Nederland CO2-neutraal te maken.

Het probleem met de methoden voor verduurzaming is dat ze vaak nog onbewezen zijn. "Het gaat om vaak nieuwe technologie waarvan nu nog niet bekend is of die het meest efficiënt is", zegt Lisanne Havinga van de universiteit. "Je ziet vaak dat die onzekerheid verlammend werkt. Dat mensen dan denken: ik wacht nog wel even tot duidelijk is wat de beste optie is. Maar dat moet je niet doen want dan kom je nergens."

Met het computermodel kunnen gemeenten straks uitrekenen wat de beste opties zijn om een wijk te verduurzamen. Ook voor huisbezitters en woningcorporaties komt er een model. In de digitale modellen kunnen ook eventuele risico’s worden meegenomen van het investeren in een bepaalde duurzame technologie. "Zo weet je wat het je kost en wat je eraan kunt doen."

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.