‘Blokkade op WeChat kan internationaal zakendoen belemmeren’

ANP | 7 augustus 2020 | 17:46 | Foto: ©ANP ‘Blokkade op WeChat kan internationaal zakendoen belemmeren’

Een ban op de Chinese chatapp WeChat kan serieuze gevolgen hebben op de communicatie tussen China en de rest van de wereld, meldt Bloomberg. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet getekend waarmee hij in navolging van TikTok ook transacties met WeChat-eigenaar Tencent over 45 dagen verbiedt.

De precieze gevolgen van het decreet zijn nog onduidelijk, maar waarschijnlijk betekent het dat WeChat over 45 dagen niet meer mag worden aangeboden in de appwinkels van Apple en Google. WeChat wordt ook buiten China gebruikt door mensen en bedrijven die contact willen opnemen met mensen in dat land. Dat zijn mensen van Chinese afkomst die met familie willen chatten, maar bijvoorbeeld ook bedrijven die productielijnen in China hebben. Niet-Chinese chatapps als WhatsApp zijn juist weer geblokkeerd in China. "De communicatie tussen de Verenigde Staten en China wordt nu praktisch geblokkeerd," zegt een analist tegen Bloomberg.

Volgens Trump legt de WeChat-app "automatisch enorme hoeveelheden informatie van zijn gebruikers vast." Hiermee dreigt volgens hem de Chinese Communistische Partij toegang te krijgen tot persoonlijke informatie van Amerikanen. WeChat werd in 2011 uitgebracht. Gebruikers kunnen via de app muziek bestellen, spelletjes spelen tot een afspraak maken bij de dokter. Ook het kopen van vliegtickets of het bestellen van een taxi is mogelijk.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.