Bedrijven willen overheidstoezicht op beheerder .nl-domein

ANP | 20 oktober 2020 | 10:47 | Foto: ©ANP Bedrijven willen overheidstoezicht op beheerder .nl-domein

Bedrijven die het mogelijk maken om een .nl-domeinnaam te registreren, willen dat de beheerder van het Nederlandse internetdomein onder toezicht van de overheid komt te vallen. Ze vinden het niet kloppen dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) als private organisatie hier de macht over heeft. Dat schrijft koepelorganisatie Vereniging van Registrars (VVR) in een ingezonden artikel in Het Financieele Dagblad.

SIDN is een soort Kadaster voor het internet: het houdt bij van wie welk webadres is dat op .nl eindigt. Maar, zo betoogt de VVR, anders dan bij het Kadaster is er geen wettelijke verankering voor het takenpakket van SIDN. Er is ook geen regulering over de tarieven die de stichting mag vragen, terwijl SIDN wel een monopoliepositie heeft.

De VVR hekelt bovendien dat SIDN "naar eigen inzicht" projecten financiert, waarmee oneerlijke concurrentie zou ontstaan ten opzichte van marktpartijen die hetzelfde doen. De bedrijven willen dat SIDN alle andere bedrijfsactiviteiten afstoot en tegen de kostprijs het .nl-domein gaat beheren.

Veiliger maken

SIDN is het niet eens met de kritiek en zegt als doel te hebben het internet beter en veiliger te maken. Een "race naar zo laag mogelijke tarieven" zou daar niet aan bijdragen, reageert de stichting tegen het FD.

Elke zeven jaar sluit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een overeenkomst met SIDN voor het beheer van het .nl-domein. De laatste keer gebeurde dat in 2016, volgens het FD gaat het ministerie de overeenkomst in 2021 evalueren.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.