App voorkomt lege binnenvaartschepen

ANP | 26 maart 2021 | 13:03 | Foto: ©ANP App voorkomt lege binnenvaartschepen

In de wereld van de binnenvaartschepen is er, op de schepen zelf na, nog maar weinig gedigitaliseerd. Daar moet de app 4shipping verandering in brengen, schrijft vaknieuwssite Emerce. De app moet vraag en aanbod aan elkaar koppelen en zo voorkomen dat binnenvaartschepen half of zelfs helemaal leeg varen.

Jan Snoeij is de oprichter van de app en tevens schipperszoon. Samen met Matthias Snoei, eveneens schipperszoon, begint hij in 2017 met het ontwikkelen van de app. In een van de eerste versies kunnen verladers (de partijen die goederen willen verschepen) al zonder rond te hoeven bellen zien welke transportschepen er in de buurt zijn of in de buurt komen. Het slaat aan: volgens Snoei heeft 4shipping binnen een week al een geregistreerde vlootcapaciteit die groter is dan de vloot van de grootste binnenvaarttransporteur van Nederland.

De webapp wordt uitgebreid met meer functies, zoals locaties van bruggen, sluizen en havens. Daarbij krijgt de schipper informatie over openingstijden en faciliteiten bij locaties, zoals walstroomaansluitingen en huisvuilcontainers.

Inmiddels zijn er zo’n 1200 verladers, bevrachters en schippers aangesloten. Ook is er 3 miljoen ton aan vracht via het platform vervoerd in ongeveer 5000 vaarten - een besparing van 40 procent CO2 in vergelijking met vervoer via de weg. Lokale overheden en havenbedrijven werken nu ook met het platform samen om havens efficiënter te benutten en transport van de weg naar het water te verplaatsen.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.