Amerikanen met laag inkomen krijgen subsidie voor internet

ANP | 26 februari 2021 | 13:55 | Foto: ©ANP Amerikanen met laag inkomen krijgen subsidie voor internet

Miljoenen Amerikanen met een laag inkomen krijgen tot 50 dollar subsidie per maand om hun internetrekeningen te kunnen betalen. Dat heeft de Federal Communications Commission (FCC) besloten, meldt de Amerikaanse krant The Washington Post. De FCC is een onafhankelijk overheidsorgaan dat zich richt op telecommunicatie. Volgens de belangengroep Free Press komen minstens 33 miljoen Amerikanen in aanmerking voor steun.

Met het programma komt 3,2 miljard dollar vrij om de digitale kloof tussen inwoners van de Verenigde Staten te verkleinen. Door het uitbreken van het coronavirus is het voor scholieren en werknemers nog belangrijker geworden dat ze thuis over (snel) internet beschikken.

Het programma is bedoeld voor gezinnen die rond de armoedegrens leven, mensen die net hun baan kwijt zijn geraakt en studenten die hulp van de overheid krijgen om hun onderwijs te financieren. Voor deze mensen kan hun internetrekening elke maand tot 50 dollar lager uitvallen omdat de overheid een deel voor ze betaalt. Voor inwoners in afgelegen gebieden kan de korting nog hoger uitvallen.

Steunpakket

Onder de democratische voorzitter van de FCC, Jessica Rosenworcel, is het programma goedgekeurd als onderdeel van het steunpakket van 2 biljoen dollar dat wordt vrijgemaakt vanwege het uitbreken van het coronavirus. Het kan nog twee maanden duren voor Amerikanen er ook daadwerkelijk gebruik van kunnen maken, omdat de details en voorwaarden nog verder uitgewerkt moeten worden.

Ook heeft de maatregel de deur opengezet voor gesprekken over hoe het verder moet als de 3,2 miljard dollar op is, en Amerikanen met een laag inkomen nog steeds moeite hebben om internet te kunnen betalen. Op dit moment zijn er volgens een inventarisatie van de FCC 18 miljoen Amerikanen die geen toegang hebben tot snel, betrouwbaar internet. Volgens overheidsfunctionarissen ligt het aantal in werkelijkheid waarschijnlijk nog een stuk hoger.

Elk jaar spendeert de Amerikaanse overheid ongeveer 9 miljard dollar om de infrastructuur voor internet landelijk te verbeteren, Amerikanen met een laag inkomen te helpen met het betalen van hun telefoon- en internetrekeningen en om scholen op snel internet aan te sluiten. Toch komt van de hulp niet altijd iets terecht, door mismanagement en verwaarlozing, schrijft The Washington Post. Vooral gezinnen met een laag inkomen, minderheden en studenten hebben hier last van.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.