86 procent Nederlanders gebruikt overheidswebsites

ANP | 8 maart 2021 | 17:37 | Foto: ©ANP 86 procent Nederlanders gebruikt overheidswebsites

In 2020 maakte 86 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar minstens één keer gebruik van een overheidswebsite, omgerekend circa 11 miljoen mensen. Dat is vijf procentpunt meer dan in het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat een enquête over het gebruik van ICT heeft gehouden.

De websites werden vooral gebruikt om informatie te zoeken en om formulieren in te vullen. Volgens het CBS behoort Nederland binnen de Europese Unie tot de kopgroep als het op het gebruik van de digitale overheid aankomt. Samen met Zweden stond Nederland vorig jaar op de derde plaats van Europese landen waar burgers veel gebruik maken van overheidssites. Alleen Denemarken en Finland scoorden hoger met 91 procent en 88 procent van de burgers. Oost- en Zuid-Europese landen scoren het slechtst.

Onder overheidswebsites vallen bijvoorbeeld het online belastingaangifteprogramma, pagina’s waarop uitkeringen en subsidies kunnen worden aangevraagd, en sites waarop bijvoorbeeld een afspraak kan worden gemaakt voor het verlengen van een paspoort. Ook websites van publieke instanties, zoals waterleveranciers, onderwijsinstellingen, bibliotheken en zorginstellingen worden tot de overheidssites gerekend.

Volgens het CBS is het op basis van deze cijfers niet te zeggen of het gestegen gebruik te maken heeft met de coronacrisis en de maatregelen die daardoor ingesteld werden.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.