80 Nederlandse bedrijven naar digitale techbeurs CES

ANP | 20 november 2020 | 12:36 | Foto: ©ANP 80 Nederlandse bedrijven naar digitale techbeurs CES

In januari 2021 nemen 80 Nederlandse innovatieve groeibedrijven deel aan de Consumer Electronics Show (CES) - de grootste Nederlandse delegatie voor deze beurs tot nu toe. Dat melden het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie voor Buitenlandse Zaken. De CES is een beurs waar jaarlijks zo’n 170.000 bedrijven en investeerders uit 160 landen samenkomen.

Normaal gesproken vindt de beurs plaats in Las Vegas, maar vanwege het coronavirus zal de CES dit jaar digitaal plaatsvinden. Deze digitale editie duurt dit jaar geen vijf dagen, maar vijf weken, zodat de exposerende bedrijven de kans krijgen zich te presenteren aan potentiële klanten en investeerders.

Het is de vijfde keer dat Nederland deelneemt aan de beurs. De afgelopen vier jaar hebben ruim 200 Nederlandse bedrijven op de beurs gestaan. Volgens de ministeries hebben deze bedrijven door deelname aan de CES ‘naar schatting tientallen miljoenen euro omzet en honderden hoogwaardige arbeidsplaatsen door het hele land opgeleverd’.

Deelnemers

Onder de Nederlandse bedrijven die deelnemen bevindt zich onder meer een bedrijf dat accu’s met duurzaam opgewekte energie levert op elke gewenste locatie, en een bedrijf dat een op neutronen gebaseerde scantechniek heeft ontwikkeld waarmee gevaarlijke stoffen heel snel op te sporen zijn - bijvoorbeeld op een vliegveld.

Op het gebied van AI, big data en quantum computing nemen dertien bedrijven deel aan de beurs. Onder deze bedrijven bevindt zich onder meer RetinaScope uit Purmerend, een bedrijf dat op basis van AI en big data innovatieve oplossingen biedt voor het onderzoeken van ogen. Advanced Climate Systems uit Groningen maakt hardware, software en AI-oplossingen om het bouwen van installaties te optimaliseren. Het Amsterdamse Amberscript maakt automatische spraak-naar-tekst-machines op maat.

AI-mensen voor de modeindustrie

Andere deelnemers zijn onder andere LipoCoat uit Enschede, een bedrijf dat AI-gegenereerde ‘mensen’ maakt voor de online mode-industrie. Of ToverTafel uit Utrecht, een soort speltafel die de kwaliteit van leven voor mensen die aan dementie lijden verbetert.

Vorig jaar viel het Nederlandse Hydraloop op de CES in de prijzen, waaronder de ‘Best of the Best Award’ van het internationale techblog Engaged. Daardoor heeft het bedrijf kopers over de hele wereld vergaard. Hydraloop is een startup uit Leeuwarden die zich richt op het hergebruik van douche- bad- en wasmachinewater door consumenten.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.