2019 een recordjaar voor e-afval

ANP | 3 juli 2020 | 08:58 | Foto: ©ANP 2019 een recordjaar voor e-afval

In 2019 is het meeste elektronische afval ooit geproduceerd. Dat blijkt uit een rapport van The Global E-waste Statistics Partnership (GESP). In de afgelopen vijf jaar is het aantal kilo’s e-afval met 21 procent toegenomen.

Onder elektronisch afval worden allerlei elektronische apparaten geschaard die niet meer bruikbaar zijn. Oude wasmachines, broodroosters, computers, printers, enzovoorts. In 2019 werd er voor elke persoon op aarde 7,3 kilo van dit soort afval geproduceerd - 53,6 miljoen metrische tonnen. Dat is meer dan het gewicht van alle Europeanen bij elkaar, schrijft The Verge.

Volgens een voorspelling van het rapport zal de productie van elektronisch afval in 2030 het dubbele zijn van wat we in 2014 hebben geproduceerd. De belangrijkste reden van de toename van dit afval is de toegenomen consumptie van elektronica, de korte levenscyclus van apparaten en dat mensen elektronica niet meer zelf repareren, waardoor mensen weer sneller iets nieuws kopen.

Europeanen zorgen voor meeste afval

Relatief gezien heeft Europa het meeste e-afval gegenereerd: 16,2 kilo per persoon. Hoewel Azië absoluut gezien het hoogst scoort leveren Aziaten per persoon ‘slechts’ 5,6 kilo. Amerika was goed voor 13,3 kilo e-afval per persoon.

Van al het e-afval werd iets meer dan 17 procent gerecycled. In Europa ligt dat cijfer met 42,5 procent beduidend hoger. Azië scoort met 11,7 procent de tweede plaats, daarna volgt Amerika met 9,4 procent. Wat er precies met het afval gebeurt dat niet wordt gerecycled weten de schrijvers van het rapport niet. Ze vermoeden dat een groot deel eindigt op vuilnisbelten, wordt verbrand of opnieuw wordt verhandeld, voor een groot deel buiten de officiële en gereguleerde kanalen om.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.