Vdoo haalt 25 miljoen dollar op om IoT beter te beveiligen

ANP | 13 januari 2021 | 17:23 | Foto: ©ANP Vdoo haalt 25 miljoen dollar op om IoT beter te beveiligen

De Israëlische startup Vdoo heeft in een nieuwe investeringsronde 25 miljoen dollar opgehaald - als aanvulling op de 32 miljoen die het bedrijf in 2019 bij elkaar wist te brengen. Dat meldt vaknieuwssite TechCrunch. Vdoo ontwikkelt AI-diensten die IoT-apparaten beveiligt.

In 2020 zijn er naar schatting al 50 miljard apparaten wereldwijd verbonden met het internet. Auto’s, ijskasten, medische apparatuur, fitnessapparaten, enzovoorts. Een grote vooruitgang in de techsector, maar ook een bron van zorgen voor veel mensen. Want als je een apparaat met het internet verbindt, creëer je ook mogelijkheden voor kwaadwillenden om in zo’n apparaat in te breken.

Vdoo ontwikkelt AI-systemen die IoT-apparaten beter moet beveiligen. In eerste instantie richtte de startup zich met name op grote industriële apparatuur, medische systemen, telecominfrastructuur en voertuigen, maar met de opgehaalde 25 miljoen moeten alle IoT-apparaten te beveiligen zijn, denkt Vdoo. Door AI-systemen chips te laten onderzoeken die worden verwerkt in IoT-producten moet snel kunnen worden vastgesteld of er bepaalde zwakke plekken in het design te vinden zijn die het voor hackers mogelijk maken om in te breken.

Verizon

Een van de grootste investeerders in Vdoo is telecombedrijf Verizon. Mede-oprichter van Vdoo, Netanel Davidi, zegt dat bedrijven als Verizon interesse hebben vanwege hun rol als leverancier. "Ze verkopen hardware en IoT-apparaten die ze niet zelf gemaakt hebben, maar zijn toch verantwoordelijk voor de veiligheid. En dus is het logisch om te zorgen dat de beveiliging voor deze apparaten echt ingebakken wordt."

In totaal heeft het bedrijf zo’n 70 miljoen dollar opgehaald en zou volgens schattingen van softwarebedrijf Pitchbook zo’n 200 miljoen dollar waard zijn. Door de coronacrisis is de vraag naar diensten om IoT te beveiligen toegenomen, zegt Davidi, omdat mensen nu meer thuiswerken en dus meer apparaten met het internet verbinden.

Normaal gesproken is de beveiliging van IoT-apparaten gericht op het monitoren van hoe data in en uit de apparaten beweegt. Vdoo richt zich meer op het gedrag van de apparaten zelf en laat AI bepalen of het apparaat afwijkend gedrag vertoont - een teken dat er iets niet werkt zoals het moet. Door periodieke controles te combineren met een directe aanval als er een probleem wordt gedetecteerd, worden de apparaten ‘schoon’ gehouden.