Robothond Spot is nu te koop - met een behoorlijk prijskaartje

ANP | 17 juni 2020 | 09:57 | Foto: ©ANP Robothond Spot is nu te koop - met een behoorlijk prijskaartje

De robothond Spot van het bekende roboticabedrijf Boston Dynamics is volgens Wired eindelijk beschikbaar gemaakt voor bedrijven en ontwikkelaars. Er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan: bijna 75.000 dollar.

Spot is een geavanceerde robot die nog het meest lijkt op een hond zonder hoofd. Met vier stevige, maar flexibele poten en een gedrongen romp kan het apparaat zonder problemen trappen beklimmen of over stapels ongelijke stenen lopen. Hij is handmatig (op afstand) te besturen maar kan ook op basis van een algoritme zelfstandig van A naar B gaan.

Hiervoor was de robothond alleen te koop voor een select groepje, omdat het apparaat nog in de ontwikkelfase zat. Nu kunnen bedrijven, ontwikkelaars en academici er maximaal twee aanschaffen.

Voor elk klusje een accessoire

In de basis kan Spot niet heel veel bijzonders (hoewel er natuurlijk jaren ontwikkeling aan vooraf zijn gegaan om de robot zo soepel te laten bewegen), maar hij is eenvoudig uit te breiden met accessoires die het apparaat geschikt maken voor verschillende klusjes, zoals extra camera’s om een gebied te patrouilleren of een grijparm.

In de toekomst zouden robots als Spot gebruikt kunnen worden voor werk dat we liever niet aan mensen overlaten, omdat het te gevaarlijk is of de werkomstandigheden onprettig zijn. Tijdens de coronacrisis is Spot al aan het werk gezet in een ziekenhuis in Boston om daar te helpen patiënten te screenen op het virus.