TU-Delftstudent helpt kleinere datacentra met capaciteitsplanning
Georgios Andreadis, student aan de TU Delft, heeft een tool ontwikkeld voor kleine en middelgrote datacenters om ze te helpen bij het plannen van capaciteit. Hij ontwikkelde de tool als onderdeel van zijn afstudeerscriptie, waarvoor hij een 10 en de titel TU Delft Best Graduate 2020 kreeg, en zijn werk leidde volgens de TU Delft tot twee wetenschappelijke publicaties.
Volgens Andreadis zijn datacentra een essentieel onderdeel van onze infrastructuur geworden. Om de samenleving draaiende te houden moeten deze centra over voldoende capaciteit beschikken. Om de kwaliteit en continuïteit van hun dienstverlening te garanderen schaffen veel datacentra een flinke hoeveelheid overcapaciteit aan rekenkracht aan. Op dit moment verbruiken cloud datacenters al ongeveer 2 procent van de wereldenergievoorziening, en dat neemt snel toe.
Tot Andreadis’ verrassing is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar capaciteitsplanning bij datacentra. "Grote spelers zoals Google en Amazon hebben een eigen interne aanpak ontwikkeld, maar tienduizenden kleine tot middelgrote datacenters plannen min of meer op basis van spreadsheets en vuistregels." Om dat te verbeteren heeft Andreadis de tool Capelin ontwikkeld. Deze tool ondersteunt de capaciteitsplanner bij de keuze voor nieuwe hardware. Eerst heeft Andreadis hiervoor systematisch literatuuronderzoek gedaan, in combinatie met interviews bij commerciële en wetenschappelijke datacentra.
'Wat-als'-scenario
Op basis van gesprekken met capaciteitsplanners signaleerde Andreadis een behoefte aan een beter begrip van mogelijke toekomstige uitkomsten, een ‘wat-als’-scenario. Dit vormt de basis van Capelin: capaciteitsplanners kunnen hier vragen formuleren en beantwoorden.
In de tool kan de inrichting van het datacenter geschetst worden, en gespeeld worden met het toevoegen van veel goedkope of juist een paar krachtige servers. Daarna kan er een keuze gemaakt worden uit toekomstscenario’s, zoals een toename van 10 procent in de aangevraagde rekenkracht, of een scenario waarin de helft van het datacenter platligt. Capelin simuleert hoe het datacenter onder deze scenario’s presteert, en op basis daarvan kan de capaciteitsplanner de inrichting verder aanpassen.
Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.