Flinke stijging in apparaten met internetaansluiting

ANP | 6 juli 2020 | 09:53 | Foto: ©ANP Flinke stijging in apparaten met internetaansluiting

Steeds meer apparaten zijn met het internet verbonden via een eigen aansluiting. Dat zijn bijvoorbeeld slimme alarmsystemen en rookmelders. Dit blijkt uit de Telecommonitor van het eerste kwartaal van dit jaar, gepubliceerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In totaal waren er in Nederland in het eerste kwartaal 7 miljoen apparaten met een zogeheten ‘machine to machine’-verbinding. Dat is een stijging van 35 procent vergeleken met een jaar ervoor.

Het gaat hierbij niet om bijvoorbeeld slimme luchtreinigers of ovens die via wifi met het internet verbonden zijn, maar om internet of things-apparaten met een eigen simkaart, zoals slimme energiemeters. In mei werd bekend dat 4,3 miljoen slimme meters van stroomnetbeheerders Liander en Stedin minder lang meegaan dan gepland omdat ze verbinding maken via een eigen mobiel netwerk. Die techniek zou verouderd zijn en bovendien dreigen de beheerders de vergunning voor het netwerk te verliezen. Liander en Stedin zijn vooral actief in West-Nederland en Gelderland. Enexis, de beheerder in het zuiden en noordwesten van het land, maakt gebruik van het reguliere 4G-netwerk voor zijn slimme meters.

Recordverbruik

Uit de Telecommonitor blijkt dat in het eerste kwartaal een recordhoeveelheid aan mobiele data is verbruikt: 214 miljard MB. Dat is een stijging van 34,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook werd er weer meer gebeld, terwijl daarin voorheen juist een dalende trend te herkennen was.

In totaal zijn 7,45 miljoen huishoudens aangesloten op het internet. Dat betekent dat ongeveer een half miljoen huishoudens geen vaste internetverbinding heeft. Grofweg de helft van de huishoudens maakt verbinding via de kabel, twintig procent via glasvezel. De rest surft via de koperen telefoonlijnen.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.