Toyota presenteert de eerste programmeerbare (mini)stad
Toyota werkt met ‘Woven City’ aan een stad waar niemand een eigen auto heeft, een robot je koelkast vult en vrijwel alles te programmeren is. Dat schrijft vaknieuwssite The Register. De ministad wordt gebouwd op een oud industrieterrein aan de voet van de berg Fuji, in Japan. Het moet dienen als een levend laboratorium om mobilitytech te ontwikkelen op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie, IoT, duurzaamheid en smart homes.
De stad bestaat uit energiezuinige houten gebouwen die gedeeltelijk door robots zijn gemaakt, en hun energie onder meer winnen uit zonne-energie, geothermica en waterstof. Om het traditionele verkeer in steden efficiënter te maken zijn bepaalde straten toegewezen voor het gebruik van zelfrijdende voertuigen, voetgangers of andere vervoersmiddelen.
Met de eigen e-Pallettes, op batterijen aangedreven zelfrijdende wagentjes, kunnen mensen carpoolen, boodschappen laten bezorgen en ze zelfs gebruiken als mobiele hotspots of werkplekken. Door de hele stad zijn sensoren aangebracht die communiceren met de e-Pallettes.
In eerste instantie moeten er zo’n 360 mensen in de gemeenschap gaan wonen, maar dat zou kunnen oplopen tot 2000. Onder hen bevinden zich medewerkers van Toyota, uitvinders, oudere bewoners en gezinnen. De stad moet Toyota helpen om de overstap te maken van een autofabrikant naar een ‘mobiliteitsbedrijf’. De stad wordt in samenwerking gemaakt met het Japanse telecombedrijf NTT. Wanneer de stad ook echt af is, is nog niet bekendgemaakt.
Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.