Startup wil met algoritmen en IoT energieverbruik verminderen

ANP | 17 november 2020 | 18:06 | Foto: ©ANP Startup wil met algoritmen en IoT energieverbruik verminderen

De Zweedse energie-startup Tibber wil er met algoritmen voor zorgen dat consumenten minder energie gaan gebruiken. Het bedrijf is een combinatie van een energiemaatschappij en een techbedrijf en stelt dat de groenste energie, energie is die niet gebruikt wordt.

Klanten van Tibber nemen standaard groene stroom af, maar krijgen daarnaast toegang tot een app die in real time laat zien hoeveel ze verbruiken. Internet of Things-domotica zoals slimme thermostaten en slimme lampen kunnen ook met de app worden verbonden, zodat er direct iets aan het energieverbruik gedaan kan worden. Met behulp van algoritmen worden tips gegeven om het energieverbruik te verlagen en om bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto op een zo slim mogelijk moment te doen.

Naar eigen zeggen wil Tibber niet profiteren van het energiegebruik van consumenten. Dat zou immers in strijd zijn met het ideaal om het energieverbruik omlaag te krijgen. Elektriciteit wordt daarom tegen de inkoopprijs doorverkocht aan de consument. De startup verdient zelf geld aan een vaste maandelijkse abonnementsprijs en aan de verkoop van smart home-artikelen.

Tibber is in 2016 opgericht en heeft inmiddels ruim 100.000 klanten in Noorwegen, Zweden en Duitsland. Volgend jaar wil het bedrijf daar Nederland aan toevoegen. Investeerders lijken te spreken over het bedrijf: onlangs werd een nieuwe investeringsronde afgesloten waarbij ruim 54 miljoen euro is opgehaald.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.