Slimme stoplichten blijken manipuleerbaar

ANP | 7 augustus 2020 | 13:30 | Foto: ©ANP Slimme stoplichten blijken manipuleerbaar

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat slimme stoplichten te manipuleren zijn. Ze konden op afstand het licht op groen zetten. Dat presenteerden ze deze week op de hackersconferentie Def Con.

Een aantal slimme fietsstoplichten maakt gebruik van een app. De fietser heeft die app, en kondigt zo zijn komst aan. Het licht kan dan alvast op groen springen als de situatie dat toelaat. De app zorgt er niet voor dat het licht direct groen wordt, maar drukt als het ware op afstand het knopje in. Onderzoekers Wesley Neelen en Rik van Duijn kwamen erachter dat die apps in tien steden te manipuleren zijn. Zo kan worden gedaan alsof er een heel peloton aan fietsers op een kruispunt afkomt, terwijl er in werkelijkheid niemand is.

De gevolgen van de hack zijn relatief klein, omdat het stoplicht niet direct op groen springt terwijl een andere richting ook op groen staat. Wel is het mogelijk om het verkeer te verstoren door in een hele stad tegelijkertijd stoplichten een fietserssignaal te sturen. In theorie zou het ook mogelijk zijn om bijvoorbeeld ambulances na te bootsen, die wel direct groen krijgen. Dat zou wel voor ongelukken kunnen zorgen.

Doorstorming

Volgens de onderzoekers zijn bij ruim vijfhonderd kruispunten de verkeerslichten inmiddels vervangen door een slimme variant. Dat is tien procent van het totaal. Het voordeel van slimme stoplichten is dat ze - als ze goed werken - de doorstroming bevorderen en bestuurders minder vaak hoeven te remmen en op te trekken.

De hack zou de apps van twee leveranciers treffen. Neelen en Van Duijn noemen geen namen, maar volgens NRC zou een van de apps Schwung van bouwbedrijf VolkerWessels zijn. Dat bedrijf is inmiddels met de hackers in gesprek. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waren de apps niet goedgekeurd en zouden ze "op eigen initiatief van twee leveranciers en enkele gemeenten" zijn toegelaten. Andere slimme stoplichten zouden niet kwetsbaar zijn.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.