Sensoren in weg waarschuwen chauffeurs voor bandenspanning

ANP | 15 september 2020 | 12:12 | Foto: ©ANP Sensoren in weg waarschuwen chauffeurs voor bandenspanning

De provinciale weg N279 in Brabant en Limburg heeft slimme sensoren in het wegdek gekregen die afwijkingen in de bandenspanning van vrachtwagens detecteren. Wijkt de bandenspanning af, dan krijgt de chauffeur via de Truckmeister-app een waarschuwing op zijn telefoon. Een te lage bandenspanning kan voor klapbanden en lekke banden zorgen. Met de slimme bandenspanningsmeter moeten de verkeersveiligheid en de doorstroming verbeterd worden.

De app waarschuwt chauffeurs met een herkenbaar icoontje op het telefoonscherm. Zodra de vrachtwagen stilstaat, laat de app zien in welke band de afwijking zit. Een informatiedisplay waarschuwt chauffeurs al op de weg, maar met de app kan de precieze boosdoener eruit worden gepikt. Volgens SmartwayZ.nl, een samenwerkingsverband tussen overheden en marktpartijen in Zuid-Nederland op het gebied van verkeer, zou 41 procent van de pechgevallen met vrachtwagens door een lekke band of klapband worden veroorzaakt.

Er wordt aan manieren gewerkt om de door de sensoren verzamelde data realtime beschikbaar te stellen aan planners en wagenparkbeheerders. Zo kan er rekening worden gehouden met de controle van de banden in de logistieke planning.

Volgens SmartwayZ.NL is de N279 de eerste weg met een slimme bandenspanningsmeter. Meer locaties in het zuiden van het land moeten volgen.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.