Rotterdamse haven krijgt slimme regenwaterafvoer met sensoren
De openbare ruimte van de Rotterdamse haven krijgt slimme Internet of Things-straatkolken. In een pilot wordt getest of een regenwaterafvoer met sensoren het onderhoud van de putten efficiënter kan maken.
Via een straatkolk wordt het regenwater van de straat afgevoerd. Ze vangen echter ook zand, slib, afval en bladeren op. Nu worden straatkolken standaard een keer per jaar gereinigd, terwijl dat lang niet altijd nodig is. Uit de pilot zal duidelijk moeten worden of de sensoren ervoor kunnen zorgen dat de putten alleen gereinigd worden wanneer dat ook echt nodig is.
Tijdens de proefperiode van twaalf maanden worden zestien kolken uitgerust met sensoren die inzicht geven in de hoeveelheid ruimte die er nog vrij is. Volgens het Havenbedrijf is het de eerste keer dat er in Europa een proef met dit soort sensoren wordt gedaan. Na een jaar zal duidelijk moeten worden of het haalbaar is om de sensoren in alle 13.000 putten van het havengebied te installeren.
Efficiënter door digitalisering
"De proef past in het beleid van het Havenbedrijf om door digitalisering de haven efficiënter te maken", zegt Monique Domsdorf, hoofd assetmanagement bij het Rotterdamse Havenbedrijf. "Dat geldt niet alleen voor het toelatingsbeleid van de scheepvaart, autonoom varen of voor het aanleveren van ladinggegevens, maar het past ook in ons streven naar datagedreven onderhoud."
De sensoren sturen elke tien minuten via een LoRa-verbinding gegevens naar een hub in de buurt. LoRa is een speciale netwerktechniek voor Internet of Things-toepassingen die weinig stroom verbruikt. De hub kan bijvoorbeeld op een lantaarnpaal gemonteerd zijn. Vanuit die hub worden de gegevens via het mobiele netwerk naar een cloudserver verstuurd. De slimme kolk bestaat voor 100 procent uit gerecycled materiaal en kan volledig hergebruikt worden.
Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.