Oude mobieltjes strijden tegen illegale kap in het regenwoud

ANP | 17 februari 2021 | 10:49 | Foto: ©ANP Oude mobieltjes strijden tegen illegale kap in het regenwoud

Oude, op zonne-energie aangesloten mobieltjes zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie om de activiteit en biodiversiteit in het regenwoud van Ecuador te meten. Het project begon in 2012 in Sumatra, Indonesië, waar de mobieltjes op zo’n honderd meter hoogte werden opgehangen. De telefoons, die zijn aangesloten op het bestaande mobiele netwerk, registeren de geluiden in het oerwoud en geven afwijkingen door aan nabije rangers.

Nieuwe versies van het project, ontwikkeld door Rainforest Connection (RFCx), werken vaak met speciaal ontwikkelde logic boards - maar de versies met de ouderwetse mobiele telefoons werken op veel plaatsen nog steeds, zoals in Ecuador. Daar wordt de nieuwe hardware later dit jaar geïnstalleerd, schrijft vaknieuwssite Wired.

Op dit moment wordt de techniek toegepast in zeventien landen op vijf verschillende continenten. Het elektronische surveilleren is goedkoop, maar heel effectief in gebieden waar veel illegaal gekapt wordt, zegt RFCx. Voorheen werd illegale kap voornamelijk tegengegaan door rangers die in het bos handmatig op zoek gaan naar tekenen van stropers. Zulke operaties kosten niet alleen veel tijd, maar ze moeten ook vooraf worden ingepland. Dat betekent dat stropers vaak al lucht krijgen dat er in een bepaald gebied gecontroleerd wordt, en ze dus elders toeslaan.

Daarbij kunnen rangers vaak ook pas achteraf vaststellen dat ergens gekapt is, en is het lastiger om de stropers op heterdaad te betrappen. Met dit systeem is dat wel mogelijk. Daarbij biedt het systeem ook een waardevol inkijkje in de werkwijze van stropers. Als de telefoons op bepaalde tijdstippen de geluiden van kettingzagen registreren, dan kunnen de rangers die informatie weer gebruiken om vast te stellen wanneer ze het meest actief zijn, en hoe ze zich door het bos bewegen.