Onderzoekers bezig met ontwikkeling rioolrobot
Onderzoeksteams zijn bezig met het ontwikkelen van robots die onder meer het riool kunnen inspecteren en waar nodig reparaties kunnen uitvoeren. Dat schrijft Viktor Doychinov, die deel uitmaakt van zo’n team aan de universiteit van Leeds, in vaknieuwssite The Next Web.
In het Verenigd Koninkrijk ligt ongeveer een miljoen kilometer aan pijpleidingen. Het onderhouden en repareren van deze leidingen zorgt voor ongeveer 1,5 miljoen wegopbrekingen per jaar. Daarbij kosten deze reparaties ruim 6,2 miljard euro per jaar.
In de toekomst moeten robots dit werk (deels) kunnen overnemen. Ze kunnen op veel gevaarlijkere plaatsen komen, zoals pijpleidingen vol giftig gas. Het team van Doychinov ontwikkelt kleine robots die door de leidingen kunnen zwemmen en kruipen, om ze inspecteren op lekkages en blokkades. Het project heet Pipebots en wordt door de overheid gefinancierd. Het is de bedoeling om robots in verschillende groottes te ontwikkelen, afhankelijk van de soort leiding waar de bots patrouilleren.
Autonoom functioneren
De robots moeten autonoom kunnen functioneren, omdat ze vaak op plaatsen zullen worden ingezet waar geen (draadloze) communicatie mogelijk is. Daarom gebruiken de robots een een accelerometer, een gyroscoop en een magnetische sensor in combinatie met computer vision. Dit is een techniek waarbij een computer informatie uit beeld kan halen, vergelijkbaar met hoe een mens dat doet. Daarnaast beschikken de robots over echolocatie om met ultrasoon geluid te kunnen navigeren en scheurtjes of blokkades op te sporen. In eerste instantie zullen de robots vooral fungeren als opsporingsdienst, en een reparatieteam oproepen als het nodig is.
Het meest lastige bij het ontwikkelen van de robots is communicatie: hoewel er met wifi, bluetooth en mobiele netwerken veel mogelijk is op het gebied van draadloze communicatie houdt dit op bij dikke lagen zand en aarde. Daarom moet er een basisstation in de tunnel worden gebracht. De communicatie hangt vervolgens af van de status van een leiding - als een leiding vol staat met water, bijvoorbeeld, moet een combinatie van licht en geluid worden gebruikt omdat radiofrequenties daar niet werken.
Volgens Doychinov hoopt het team in 2024 een volledige demonstratie te kunnen geven van een werkend systeem met Pipebots.