Offshore robots leren onze taal te spreken

ANP | 25 september 2020 | 17:36 | Foto: ©ANP Offshore robots leren onze taal te spreken

Een team onderzoekers uit Edinburgh heeft een nieuw systeem gepresenteerd dat mensen en robots in dezelfde taal laat communiceren. Dat meldt de BBC. Het systeem heet MIRIAM en stelt mensen in staat robots directe vragen te stellen en te begrijpen wat ze doen. De onderzoekers hebben hun werk verricht vanaf de Offshore Robotics for The Certification of Assets-hub (ORCA).

In eerste instantie moet de toepassing vooral gebruikt worden in onder meer de energieindustrie. Door op een natuurlijke manier met de robots te kunnen communiceren moeten mensen meer vertrouwen krijgen in de samenwerking met robots. Volgens Total, een van de grote investeerders van het project, moet MIRIAM bijdragen aan meer veiligheid en efficiëntere werkwijzen.

Volgens een van de onderzoekers kun je het systeem vergelijken met hoe mensen tegen een smartspeaker praten, zoals Alexia. Hierbij kunnen mensen denken aan vragen als: ‘Wie ben jij, en wat doe je?’ De robot kan iets doen dat voor mensen in eerste instantie vreemd lijkt, maar nu kan de robot direct worden gevraagd waarom het iets doet.

Vooral in de offshore-industrie is de barrière tussen mensen en robots nog groot, waar mensen in een afgelegen gebied aan het werk gaan in risicovolle omgeving. Volgens de onderzoekers zijn veel mensen in de industrie sinds de uitbraak van het coronavirus anders tegen de samenwerking met robots aan gaan kijken. Het lastige van de robots in de off-shoreindustrie is dat het traditioneel gezien grote, logge apparaten zijn - heel wat anders dan de meer vriendelijke robots die je bijvoorbeeld in de gezondheidszorg ziet. Dit systeem moet robots voor medewerkers in deze industrie meer toegankelijk maken.