Nieuwe slimme speaker kan slaap contactloos monitoren

ANP | 16 maart 2021 | 15:34 | Foto: ©ANP Nieuwe slimme speaker kan slaap contactloos monitoren

Google heeft een nieuwe versie van de Nest Hub aangekondigd, een slimme speaker met een touchscreen. De tweede versie van het apparaat biedt ‘Sleep Sensing’, een optionele functie die de slaap van de gebruiker analyseert. Daarvoor hoeft geen sensor gedragen te worden.

Volgens Google is de Nest Hub populair onder gebruikers als apparaat voor op het nachtkastje omdat er geen camera’s in zitten. Sleep Sensing volgt de gebruiker daarom niet via videobeelden, maar analyseert zijn bewegingen met soli, een vorm van radartechnologie. Daarnaast worden de microfoons van de Nest Hub ingezet om kuch- en snurkgeluiden op te pikken, en houden de licht- en temperatuursensoren de omgeving in de gaten.

Elke ochtend krijgt de gebruiker een samenvatting van zijn slaap te zien. Het apparaat biedt daarnaast suggesties voor wat de ideale bedtijd is en als er bepaalde zaken opvallen in iemands slaap, geeft Google daar tips voor.

Privacy

Volgens Google is de privacy van de functie goed geregeld omdat Sleep Sensing optioneel is. Wanneer de functie is ingeschakeld, wordt dat op het scherm duidelijk gemaakt. Geluidsopnamen van kuchen en snurken worden volgens Google op het apparaat zelf verwerkt en niet naar de servers van het internetbedrijf gestuurd. Slaapdata kan altijd verwijderd worden en wordt niet gebruikt voor het personaliseren van advertenties, belooft de techgigant.

De Nest Hub is officieel niet in Nederland te koop, maar wel in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Australië. De slaaptracker laat zien dat techbedrijven naar nieuwe gebruiksmogelijkheden zoeken voor hun slimme speakers. Onlangs presenteerden wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Washington al een slimme Amazon Alexa-speaker die op afstand iemands hartslag kan meten.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.