Nederland wordt ingehaald op het gebied van IoT

ANP | 10 december 2020 | 10:22 | Foto: ©ANP Nederland wordt ingehaald op het gebied van IoT

Nederland groeit minder hard op het gebied van IoT dan andere Europese landen. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Octrooibureau. Europa loopt daarbij ook behoorlijk achter op de VS, China en Zuid-Korea.

Op basis van het aantal octrooiaanvragen dat is gedaan binnen de IoT-sector meet het Europees Octrooibureau de ontwikkelingen in deze sector. Het aantal aanvragen van Nederlandse bodem groeide sinds 2010 met 10,2 procent, en daarmee bungelt Nederland onderaan in Europa - de gemiddelde groei was in Europa 15,5 procent. Wereldwijd was de groei gemiddeld bijna 20 procent.

Hoewel de groei in Nederland achterblijft, is Nederland nog lang niet van het wereldtoneel verdwenen. Met een aandeel van 1,5 procent van alle octrooien op de wereld staat Nederland wereldwijd op de 12e plaats.

Volgens het rapport laat Nederland een duidelijke specialisatie zien op het gebied van innovaties in de landbouw. Daarnaast profileert Nederland zich ook als innovator in ‘smart health’ en 3D-systemen - systemen waarbij data wordt omgezet in 3D-beelden - mede met dank aan Philips. Eindhoven wordt aangemerkt als een belangrijk cluster waar veel innovaties vandaan komen. Wereldwijd staat dit cluster op de 15e plaats.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.