Leica komt met 3D-robotscanner voor gebouwen

ANP | 8 maart 2021 | 16:27 | Foto: ©ANP Leica komt met 3D-robotscanner voor gebouwen

Leica Geosystems heeft een scanapparaat ontwikkeld dat op de rug van een Spot-robot gemonteerd kan worden. Dat is een hondachtige robot van Boston Dynamics. Door de scanner op de rug van de robot te plaatsen, kunnen ook voor mensen moeilijk te bereiken ruimtes gescand worden.

De 3D-scanner werkt door per seconde miljoenen opnames te maken en die als punten te weergeven in een zogeheten ‘puntenwolk’. In combinatie met camerabeelden kan die puntenwolk gebruikt worden om constructies of ruimtes in kaart te brengen. Dat wordt vaak gedaan in bijvoorbeeld de architectuur, de bouw en in de industrie.

Een 3D-scanner wordt normaal gesproken op een verplaatsbaar statief gemonteerd. Daarbij moet het statief echter door mensen verplaatst worden. Leica denkt dat de robotscanner helpt bij het in kaart brengen van bijvoorbeeld onveilige gebouwen, omgevingen waar explosiegevaar is en plekken die op een andere manier de gezondheid kunnen schaden. De robotscan is bovendien efficiënter, omdat de route voorgeprogrammeerd kan worden. Daardoor kunnen metingen eenvoudig herhaald worden.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.