Kabinet wil pratende laadpalen voor transparantere prijzen

ANP | 13 oktober 2020 | 10:37 | Foto: ©ANP Kabinet wil pratende laadpalen voor transparantere prijzen

Vanaf 1 juni 2021 moeten aanbieders van laadpalen voor elektrische auto’s ‘real time’ informatie beschikbaar stellen over hun oplaadpunt: waar is een plek vrij, hoe snel gaat het laden daar en wat kost het? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet via een internetconsultatie een oproep aan mensen om mee te denken hoe de regels daarvoor er straks precies uit moeten zien.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zegt dat de communicerende laadpalen straks "zekerheid en vertrouwen" moeten bieden. "Wie elektrisch rijdt kan meestal met een glimlach afrekenen. We maken het nu makkelijker om de laagste prijs te vinden. Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is."

De informatie over de oplaadpunten mag niet ‘opgesloten’ worden in de eigen site of app van de aanbieder, maar moet ook voor andere appbouwers toegankelijk zijn. Zo kunnen er straks apps komen om de prijzen van publieke laadpalen te vergelijken, en kan het navigatiesysteem van de auto de beste optie bovenaan zetten. In de consultatie worden geen eisen gesteld aan de manier waarop de laadpalen moeten communiceren.

Laden op reis

Volgens het ministerie zijn er nergens ter wereld zoveel openbare laadpalen per vierkante meter als in Nederland. Naar verwachting zijn er in 2021 nog eens 213 nieuwe palen per werkdag nodig, vier jaar later is dat aantal al naar 550 gestegen. Het kabinet wil dat stroom bijtanken ook op reis makkelijker wordt, en voert daarom een Europees project aan waarin 15 landen samenwerken om de informatie over laadpunten simpel beschikbaar te maken.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.